10 October 2005 |
|
Hvad er godt øl ? For de fleste danskere er ”en god øl” synonymt med den klassiske danske standardpilsner. Men rent faktisk er pilsneren kun én blandt over 50 forskellige typer af øl og de danske pilsnere befinder sig langt tilbage i feltet, når det kommer til smagsindtryk og variation. Godt øl er brygget med sjæl og med de rigtige råvarer – malt, gær, humle og vand – og rigeligt af de tre første. Det er håndbrygget øl med sans for kvalitet og det må gerne koste lidt mere end 5 kroner. Opbevaring af dit øl ! Der er gennem tiderne lavet mange videnskabelige forsøg og betragtninger på hvordan den kræsne ølforbruger opbevarer sit øl. Den bedste og mest velafprøvede metode er at opbevare de ædle flasker i kælderen, hvor både temperatur og lysforhold er mest ideelle. Hvis du ikke har en kælder er det meget vigtigt, at du opbevarer dit øl i mørke og uden direkte sollys ligesom temperaturen helst skal være konstant. - øl skal opbevares mørkt og ved konstant temperatur - undgå direkte sollys, da det kan skade dit øl - øl med gær i flasken skal opbevares stående Nyd din øl ! Nydelsen af godt øl kan deles op i flere trin : • Udseende (skum, bobler, farve) • Duft (humle, malt, hønsegård, sure sokker) • Den første slurk (hvad fik vi lige før ?) • Den femte slurk (nu har vi vænnet os til smagen) • Det generelle indtryk Jeg giver normalt fra 0 til 1 point for hvert trin og ender med maksimal vurdering på 5 point. Dette pointsystem (eller et andet efter behov) kan bruges på skemaet på midtersiderne til en vurdering af de enkelte øl. Der er ikke nogen facitliste – men udfyld for din egen skyld, så du ved, hvor dine præferencer er. Du kan selvfølgelig også anvende den kendte 13-skala, men det giver ikke så mange niveauer at vælge imellem eller du kan lave din helt egen skala. Serveringstemperatur : Et emne, der til stadighed optager
ølnydere og modsat den generelle opfattelse skal de forskellige øltyper
nydes ved forskellige temperaturer. Ikke blot ved en alt for kold
standardtemperatur på 5 grader. HUSK: Server heller dit øl lidt for varmt
end for koldt (jo koldere jo færre smagsnuancer)
|
Denne side er opdateret den 27 June 2004